Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie basketbalu

 

   HISTORIE  BASKETBALU

 

Basketbal má svoje kořeny historicky za oceánem. Dokonce předchůdci této hry, Olmékové z Mexika hráli již v 10 století před našim letopočtem hru zvanou pok-ta-pok. Asi je škoda, že se nevyvinula hra Mexických Aztéků, zvaná tlachtli, protože když se hráčům povedlo trefit do kamenného kruhu, diváci dali v plén část svého oděvu. Možná i dnes by se tak mohli plnit leckde prázdnější haly, protože tento krásný sport si diváckou přízeň zaslouží i u nás.

Tu novodobou historii založil v roce 1891 profesor J. Naismith ve státě Massachusetts. Jeho motivací bylo zbavit nudy studenty, které zjevně nebavili ruční práce apod. Jak pochopitelné a hlavně jak se mu to povedlo !!! Dal základ hře, kterou se dnes baví opravdu celá planeta. I velmi chudí chlapci žijící v Africe mají své basketbalové idoly a sní o kariéře skvělého hráče.

Hra se pochopitelně v průběhu let měnila. Koše,které měly nejdřív dno, takže se pro míč po koši lezlo, byly bez desky, prostě pro nás již nepochopitelné podmínky, rozhodně rychlý protiútok po koši asi moc možný nebyl.

Prvotní herní dovednosti dospělých hráčů by asi dnes vzbuzovaly smích již i poměrně malých borečků. Není divu, hráči trénovali často venku s míči, které by dnes asi měly použití pouze jako maskoty. Udělat crossover za zády, když navíc zafoukal vítr, to se opravdu nenosilo. Nejenom střelba trestných hodů, ale dokonce střelba z pole byla prováděna tak, že se házelo míčem spodem od kolen. K tomu ovšem při hře musel být obránce alespoň 2 metry od střelce, aby měl prostor na hod. Do začátku třicátých let tento způsob střelby byl vlastně jediný.Pouze dlouzí hráči v těsné blízkosti koše stříleli již v té době přes hlavu. Obrana se hrávala pouze osobní jedna na jednoho. Tou nejlepší dovedností byla naprosto nepochybně přihrávka, pomocí které zakončovali hráči z dvojtaktu. Padalo tak do 30 bodů nejvíce.

Přihrávka se vlastně do dnešní doby příliš nezdokonalovala, narozdíl od všech ostatních dovedností jako je střelba či driblink. Protože bylo stále těžké překonávat obranu jedna na jedna, která měla v té době asi tu nejryzejší podobu, začalo se s používáním clon bez míče. To vedlo k získávání snadnějších košů, neboť obrana fungovala 1 na 1 bez dnešních metod výpomocí apod. Jaká byla reakce obrany ? V průběhu 30 - 40 let se začala úspěšně používat zóna. Důvod byl jednoduchý, žádný tým neměl víc jak jednoho střelce a to ještě ne z příliš velké vzdálenosti.

Reakce na sebe nenechala dlouho čekat, přišla střelba nejprve od prsou obouruč a pak ve 40 letech jednoruč, nakonec i jump. Co to znamenalo pro obranu ? Střelba byla najednou podstatně rychlejší a přesnější a také z větší vzdálenosti. Takže v 50 letech se obrana musela vysunout ke střelcům, což dalo šanci nájezdům pod koš.Dynamika rozvoje basketbalu byla nabíledni - útočné dovednosti na jedné straně a kombinace obranných systému na straně druhé. Navíc se přidal ještě jeden důležitý faktor - rychlý protiútok.

Rozvoji basketbalu vcelku vždy pomáhaly změny pravidel, které spíše fandily útoku. Od šedesátých let basketbal zrychlil rozvoj ve všech oblastech, individuální herní schopnosti, herní systémy, obrany, ale i další, výživa, boty, míče,mentální příprava. Princip rozvoje je stále stejný,jako byl v začátcích, akce vzbudí reakci.

Co je podstatné pro poučení se z historie ? Dynamika basketbalu je taková, že zaspat dobu se nevyplácí. Mnohé co platilo před 15 lety, je dnes jen historií, na druhou stranu nelze zapomínat na to, co je od počátku dodnes velkou doménou, např skvělá přihrávka. V každém případě je to kolektivní hra, ve které lze najít mnoho zajímavých osobností, týmového smýšlení, odpovědnosti vůči kolektivu, hodně zábavy i sportovního uspokojení. Stojí za to se mu věnovat!!!

 

 

PRAVIDLA

Basketbal dle profesora Jamese Naismithe měl  všeho všudy 13 pravidel, pro srovnání s dneškem, zde jsou :

 

1. Míč může být hozen kterýmkoliv směrem jednou nebo oběma rukami

2. Míč může být odpinknut kterýmkoliv směrem jednou nebo oběma rukami

3. Hráč nesmí s míčem utíkat. Hráč musí hodit míč z místa, kde jej chytil

4. Míč musí býr držen pouze v rukou, nohy nebo tělo nesmí být použity pro držení míče

5. Nejsou dovoleny žádné údery, strkání a podrážení protivníka. První porušení tohoto pravidla bude počítat rozhodčí na umpiru jako chybu, druhé diskvalifikuje faulujícího hráče do doby,než padne další koš. Pokud byl faul úmyslný, je vyloučen hráč do konce zápasu bez možnosti náhradníka.

6. Za chybu je považován úder pěstí do míče, dále porušení pravidel 3,4 a 5.

7. Když udělá jedna ze stran 3 po sobě jdoucí chyby, připočítává se vstřelený koš soupeři (tím je míněno, že druhá strana neudělá v této době žádnou chybu)

8. Dosažený koš je platný, když je míč hozen nebo pinknut ze země do koše a zůstane v něm. Když zůstane míč stát na hraně a soupeř hne s košem, počítá se to jako dosažený koš

9. Když je míč v autu, vhazuje hráč, který se jej dotkl jako první.  V případě sporu vhodí míč do pole rozhodčí. Vyhazující hráč má 5 vteřin na vyhození, jinak dostává míč soupeř. Když hráč zdržuje, prohlásí toto rozhodčí jako chybu týmu.

10 Rozhodčí na empiru posuzuje hráče, zaznamenává jejich chyby a oznamuje rozhodčímu na hřišti 3 po sobě jdoucí chyby týmu. Má právo diskvalifikovat hráče v souladu s bodem 5.

11. Rozhodčí na hřišti posuzuje míč, rozhoduje o vhazování,která strana má míč a sleduje čas. Rozhoduje o platnosti koše a zaznamenává koše, a dále má další obvyklé povinnosti rozhodčího

12. Hrací doba je rozdělena na 2 x 15 minut s 5 minutovou přestávkou.

13. Tým, který dosáhne více košů v daném čase se stává vítězem. V případě remízi se prodlužuje, když se tak dohodnou kapitáni, do doby dosažení dalšího koše

 

 

 

 Dnešní basketbal je velmi zprofesionalizovaný a tomu odpovídají veškerá pravidla, kterými se řídí. To se týká hráčů, hry, hřiště, rozhodčích, přestupů atd. Vlastně vyžaduje odborníky jako každé jiné odvětví. Alespoň pro základní povědomí zde uvádíme osm základních pravidel basketbalu, která jsou dnes mezinárodně uznávána.

1 Utkání

Definuje hru, co je cílem hry, kdo se stává vítězem utkání

2. Hřiště a vybavení

Zabývá se hřištěm, jeho rozměry, čárami, které vymezují jednotlivé části hřiště, územím lavičky, konstrukcí košů.

3. Družstva

Kolik hráčů tvoří družstvo, jaké dresy dovolují pravidla, jaká práva a povinnosti má kapitán

4. Předpisy hry

Jak je dlouhá hrací doba, začáteka konec utkání, stav míče, rozskok, časové údaje ve hře

5. Přestupky

definuje přestupky hráčů při hře jako jsou kroky, tři vteřiny, 24 vteřin, hra přes půl atd

6. Chyby

určuje osobní chyby,nesportovní chyby, technické chyby, šarvátky

7. Obecná ustanocení

Osobní chyby - 5 chyb, chyby družstva, trestné hody

8. rozhodčí a spol

pravidlo se zabývá rozhodčími, rozhodčím u stolku, komisařem a časoměřiči